Liikkuva perhe: Paralympiakomitealla runsaasti tarjottavaa perheille taloudellisesta tuesta tapahtumiin
Liikkuva perhe on Suomen Ladun koordinoima ohjelma, joka kokoaa yhteen perheliikunnan toimijat Suomessa. Liikkuvaperhe.fi-sivustolta lapsiperheet löytävät kootusti vinkit ja mallit perheliikuntaan.
Suomen Paralympiakomitea on mukana Liikkuva perhe -ohjelmassa. Alle on koottu Paralympiakomitean toimintoja, jotka auttavat liikunnan ja harrastamisen pariin perheitä, joissa on toimintarajoitteinen lapsi tai aikuinen.
Valtti-ohjelma
Valtti-ohjelmassa etsitään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta. Valtti-ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin tai joissain tapauksissa Valtti-parin. Valtti-ohjelmaan voivat hakea mukaan 6–23-vuotiaat erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret. Etusijalla ovat hakijat, joilla ei vielä ole säännöllistä liikuntaharrastusta.
Valtti suunnittelee ohjattavalleen tämän mieltymysten pohjalta liikuntakokeilusuunnitelman ja on mukana kokeilukerroilla ohjattavansa tukena, kannustajana ja kaverina. Valtit ovat ohjelman yhteistyöoppilaitosten opiskelijoita eri puolilta Suomea.
Haku Valtti-ohjelmaan käynnistyy vuosittain maaliskuun alussa ja päättyy huhtikuun loppuun. Liikuntakokeilut toteutetaan pääosin syksyllä.
Valtti-ohjelmassa on vuodesta 2016 alkaen etsitty harrastusta yhteensä lähes 1300 lapselle ja nuorelle. 45% lapsista ja nuorista on löytänyt harrastuksen ohjelman kautta ja 60% on saanut idean mahdolliseen harrastukseen tulevaisuudessa.
Paranuoret
Paranuoret on Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan ja urheilun ohjelma. Liittymällä maksutta Paranuorten uutiskirjeen tilaajaksi saat tietoa liikuntatarjonnasta, lajikokeiluista, tapahtumista ja kisoista. Uutiskirje lähetetään sähköpostitse neljä kertaa vuodessa.
Paranuorten alaisuudessa järjestetään myös vuosittain Suomen suurimmat toimintarajoitteisten lasten ja nuorten urheilukilpailut, Para Junior Games -kisat sekä koulutetaan toimintarajoitteisia nuoria ohjaajiksi tai muuten aktiivisiksi liikunnan parissa toimijoiksi Nuori toimija -koulutuksen kautta.
Lue lisää ja tilaa Paranuoret-uutiskirje
Special Olympics
Special Olympics on maailmanlaajuinen kehitysvammaisten urheilujärjestö. Suomessa Special Olympics -toimintaa koordinoi Paralympiakomitea.
Vaikka Special Olympicsin näkyvin ja suurin tapahtuma onkin Special Olympics -maailmankisat, on toiminta paljon muutakin kuin kilpaurheilua. Suomessa matalimman kynnyksen Special Olympics -tapahtuma on vuosittainen Special Olympics -perheleiri, joka on avoin kaikille perheille, joissa on kehitysvammainen lapsi. Myös muut Special Olympics -leirit, joita järjestetään ympärivuotisesti, ovat avoimia kaikille kehitysvammaisille henkilöille.
Tutustu Special Olympics -toimintaan
Löydä oma seura -palvelu
Urheilun ja liikunnan ruohonjuuritasolla – urheiluseuroissa ja muissa liikuntaa järjestävissä tahoissa – yhdenvertaisuus etenee ja ovet kaikille liikkujille aukeavat niin, että kolina käy. Paralympiakomitean Löydä oma seura -palvelusta löytyy jo reippaasti yli 500 urheiluseuraa ja muuta paikallista toimijaa, joilla on joko kohdennettua toimintaa toimintarajoitteisille henkilöille tai joilla on valmiudet ottaa mukaan avoimiin ryhmiinsä toimintarajoitteisia henkilöitä.
Löydä oma seura -palvelusta on helppo etsiä harrastuspaikkaa läheltä omaa kotia. Palveluun on myös urheiluseurojen ja muiden toimijoiden helppoa ja maksutonta ilmoittaa omat tietonsa.
Siirry Löydä oma seura -palveluun
Liikunnan apuvälineet
Yksi kynnyskysymys toimintarajoitteisten henkilöiden urheilemisessa ja liikunnan harrastamisessa on usein sopivien apuvälineiden puute. Paraurheilun ja soveltavan liikunnan apuvälineet ovat kalliita, eikä niitä ei ole saatavilla läheisestä urheiluvälineliikkeestä.
Paralympiakomitean alaisuudessa toimii Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA, joka vuokraa liikunnan apuvälineitä joka puolelle Suomea ja konsultoi tarvittaessa myös välineen hankinnassa. SOLIA on myös osa Välineet.fi-sivustoa. Sinne on koottu liikunnan apuvälineitä Suomessa vuokraavat ja lainaavat tahot, joihin SOLIAn lisäksi kuuluu mm. Kehitysvammaisten Tukiliiton alainen Malike-toiminta.
Lue lisää SOLIAsta ja Välineet.fi-palvelusta
Luontoliikunta
Paralympiakomitea on mukana Suomen Ladun Kaikille avoin liikunta -hankkeessa, jossa edistetään yhdenvertaisten, perheille suunnattujen ulkoilutapahtumien järjestämisosaamista. Paralympiakomitea on viimeisten vuosien aikana muutenkin ollut aktiivisesti mukana kehittämässä luontoliikunnan esteettömyyttä ja saavutettavuutta.
Paralympiakomitean luontoliikuntatyöstä voit lukea lisää täällä
Startti-stipendi
Startti-stipendi on Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön tukimuoto harrastamisen alkuvaiheen kustannuksiin toimintarajoitteisille liikkujille sekä seuroille ja yhdistyksille, jotka ovat käynnistämässä tai vasta käynnistäneet paraurheilu- tai soveltavan liikunnan toimintaa.
Yksilöhakijoina Startti-stipendiä voivat hakea omassa urheilulajissaan tai liikuntaharrastuksessaan alkutaipaleella olevat toimintarajoitteiset henkilöt iästä riippumatta. Stipendin voi käyttää esimerkiksi varustehankintoihin tai vastaaviin kertaluontoisiin kustannuksiin, mutta ei harrastuksen peruskuluihin, kuten kausimaksuihin tai kilpailumatkojen kuluihin. Yksilöhakija voi saada maksimissaan 500 euron stipendin.
Stipendihaku on kahdesti vuodessa: huhtikuun loppuun ja lokakuun loppuun mennessä.
Koululiikunta
Paralympiakomitean sivuilta löytyy informatiivinen Koululiikunnan tueksi -tietopaketti, joka on oleellista luettavaa kaikille vanhemmille, joilla on kouluikäinen tai sitä lähestyvä erityistä tukea tarvitseva lapsi.
Koululiikunnan tueksi -tietopaketti
Kuva: Janne Tapio
-
Kaisa Kiri
Projektikoordinaattori, Perheiden liikuntaneuvonnan Valttiplus -hanke puh. 050 436 7612 Lähetä sähköpostia