Kuntokuu: Näillä liikkeelle – Apuvälineitä talvella liikkumiseen
Talvikäyttöön soveltuvia liikunnan apuvälineitä löytyy niin lumelle, jäälle kuin rinteeseenkin. Tiedätkö, minkälaisia välineitä voit hyödyntää talviseen ulkona liikkumiseen, ja mistä saat välineitä käyttöösi?
Helmikuun ensimmäisenä Kuntokuu-liikuntavinkkinä pureudumme talviajan monipuolisiin liikunnan apuvälineisiin. Esimerkiksi moni pyörätuolinkäyttäjä siirtää liikkumisen lumikinosten ja jäisten teiden aikana suosiolla sisätiloihin, mutta myös monipuolinen ulkoliikunta on mahdollista kaikille, kunhan käytössä on oikeanlaiset apuvälineet.
Hiihtokelkat, kävelysauvalumikengät ja Wheelblades-minisukset toimivat takuuvarmasti lumella liikuttaessa.
Pyörätuolin tai rollaattorin eturenkaisiin kiinnitettävät, lumella liikkumista helpottavat Wheelblade-minisukset ovatkin kätevä apuväline liikkumisen aloittamiseen, jos haluat vain lähteä apuvälineesi kanssa peruslenkille talvisiin maisemiin.
Jos taas kunnon hikilenkki houkuttaa, esimerkiksi hiihtämään pääsee useamman eri mallisen hiihtokelkan avulla. Mikäli kunnon eräretki innostaisi juuri sinut liikkumaan, hiihtokelkkaan saa kiinnitettyä myös eräsukset. Niillä pääsee etenemään paremmin monikäyttöurilla, joilla latuja ei ole ajettu koneella.
Osaan kelkoista saa alle lisäksi retkiluistimet, joten samaa kelkkaa voi käyttää lumen lisäksi myös jäällä. Retkiluistimilla jään pinnalla meno on vakaampaa suoraan, mutta kääntyminen saattaa olla haastavampaa.
Helmikuu on hyvää aikaa luisteluun, ja jäälle löytyykin talvisten apuvälineiden valikoimasta myös esimerkiksi jääkiekkokelkkoja. Mukana tulee molempiin käsiin napattavat mailat, joiden toisen pään kruunuilla työnnetään vauhtia jäästä. Pystyluistelutuet taas toimivat säädettävyyden ansioista kaikille lapsista aikuisiin.
Vai sytytkö paremmin rinnemaastoissa, ja haluaisit kokeilla laskettelua? Rinteeseen soveltuvia välineitä ovat esimerkiksi laskettelukelkat, joita löytyy niin vaikeavammaisille henkilöille avustajan kanssa käytettäväksi kuin itsenäiseen lasketteluunkin.
Bi-ski sopii molempiin laskutapoihin, kun yksisuksinen mono-ski on tarkoitettu yksin laskemiseen. Mono-ski löytyy sekä lasten että aikuisten mallina, ja molempiin malleihin löytyy useampia eri levyisiä istuimia.
Vertikaalisen vauhdin hurman saavuttamiseksi tarjolla on muitakin välineitä – pystylaskijoille pitkiä tukisuksia ja lumilautailun apuvälineitä, istualtaan laskeville esimerkiksi Twinrider-lumilautakelkka.
Mistä välineitä saa käyttöön?
2001 erillisenä hankkeena alkunsa saanut Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA vaihtoi 20-vuotisen taipaleensa taitekohdassa vuonna 2021 nimeään, ja palvelee nyt Suomen Paralympiakomitean apuvälinetoimintana eli Paravälineet -otsakkeen alla.
Saavutettava varauskalenteri löytyy osoitteesta valineet.paralympia.fi.
Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan jatkuvasti kehittyvästä välinevalikoimasta on kasvanut jo hyvin laaja ja monipuolisesti useita eri vammaryhmiä palveleva, vaikka pääsääntöisesti välineet sopivat itsenäisesti liikkuville. Kannattaa käydä tutustumassa!
Apuvälinetoiminnan asiakkaita palvelevat toimintayksiköt on sijoitettu erilaisten liikunta- ja kuntoutuspalveluita tarjoavien organisaatioiden yhteyteen kuudelle eri paikkakunnalle eri puolille Suomea.
Validia Kuntoutus Helsingissä, Maskun Neurologinen Kuntoutuskeskus Maskussa, Lapin Urheiluopisto Rovaniemellä, Kunnonpaikka Kuopiossa, Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry Seinäjoella ja uusimpana luontoliikunnan apuvälineitä tarjoava VuokattiSportin yksikkö Sotkamossa vuokraavat välineitä paikallisesti ja auttavat sopivien löytämisessä kunkin omaan käyttöön.
Kaikissa yksiköissä ei ole kaikkia välineitä pysyvästi varastossa, joten toivotun välineen saatavuus kannattaa varmistaa varauskalenterista, ennen kuin sitä lähtee kyselemään käyttöön oman seudun yksiköstä. Välineet kulkevat kuitenkin kätevästi seudulta toiselle Kaukokiidon rahtina, joten haluamansa välineet saa tilattua myös suoraan kotiovelle tai vaikkapa suunnitellulle liikuntapaikalle.
Kaipaatko lisätietoa oman seutusi apuvälinepalveluista? Välineellä on väliä -kiertue jatkuu keväällä
Kuntoilua ei kannata lopettaa helmikuun Kuntokuuhun. Jos haluat lisätietoa mahdollisuuksista erilaisten apuvälineiden kanssa ja tilaisuuden testata välineitä käytännössä, sellainen järjestyy nyt alkaneen vuoden mittaan esimerkiksi Välineellä on väliä -kiertueen pysähdyspaikoilla.
Suomen Paralympiakomitean ja Invalidiliiton keväällä 2023 startannut Välineellä on väliä -kiertue tuo apuvälinetietoa ja kokeilumahdollisuuksia sisältävän tapahtumapäivän kaikkiin Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan kuuteen toimipisteeseen ympäri Suomen, ja 2024 vuorossa ovat Rovaniemi, Kuopio ja Seinäjoki.
Lue lisää kiertueesta ja tulevista päivämääristä
Oletko Rovaniemen seudulla maaliskuussa?
Tule lumitapahtumaan 23.3. kokeilemaan välineitä!
Tutustu Paralympiakomitean apuvälinetoimintaan
Hyppää suoraan Paravälineiden varauskalenteriin
Kuvat: Pekka Mäkinen, Touho Häkkinen, Heikki Luoto, Lauri Jaakkola.